sâmbătă, 23 octombrie 2010

Manastirea Panaghia Ikosifinissa


Manastirea Ikosifinissa este o veche manastire ortodoxa aflata pe Muntele Pangeon - Pangaion, prefectura Kavala, Grecia. Asezata pe coasta de rasarit a muntelui, Manastirea Ikosifinissa pastreaza o serie de manuscrise antice, cat si o bisericuta inchinata Izvorului Tamaduirii, datand inca din secolul al VI-lea.
Manastirea este zidita la altitudinea de 753 de metri, pe una dintre culmile impadurite ale Muntelui Pangeon. De pe zidurile manastirii, o minunata priveliste cuprinde parca totul: campiile Serres si Drama, insulele Thassos si Samothrace, cat si muntii Falakros, Athos si Olimp.
Manastirea se afla situala langa drumul ce leaga intre ele localitatile Serres si Kavala. Prefectura greceasca numita Kavala se gaseste la marginea Macedoniei de Est si este una dintre cele mai interesante regiuni din Grecia, numarandu-se printre cele mai populare destinatii de vacanta din spatiul mediteranean.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
Kavala este punctul de pornire al crestinismului pentru Grecia si Europa. Aici a calcat pentru intaia oara Sfantul Apostol Pavel, in anul 49, si tot aici sfantul a tinut prima sa predica. "Aici au poposit Sfintii Apostoli Pavel si Sila, in prima lor calatorie apostolica, spre Filippi" Aceasta este inscriptia de pe o coloana din marmura din biserica Manastirii Sfantul Sila, aflata la o distanta de numai trei kilometri de centrul orasului Kavala.
Odata cu sfarsitul dominatiei otomane, intre anii 1815-1890, intr-o perioada de neincetate reforme si schimbari, in prefectura din imprejurimi vor fi zidite nu mai putine de 33 de biserici post-bizantine. De asemenea, toate vechile locasuri de rugaciune vor fi reparate si restaurate.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
Manastirea Panaghia Ikosifinissa - scurt istoric
Manastirea inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului a fost construita undeva in secolele IV-V, de catre Sfantul Cuvios Gherman. Aceasta manastire este cel mai mare si mai important locas monahal din Mitropolia greceasca Drama.
Potrivit documentelor vremii, episcopul Sozon de Filippi, care a luat parte la al Patrulea Sinod Ecumenic (Calcedon, 451) a intemeiat o manastire la Vigla. Este posibil ca ruinele acesteia sa fie chiar cele de la rasarit de actuala manastire.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
Se crede ca Sfantul Cuvios Gherman a sosit pe aceste meleaguri in anul 518, dupa ce a petrecut o vreme in Tara Sfanta, in Manastirea Sfantul Ioan Botezatorului, de langa Iordan. Ajuns aici, cu purtarea de grija a Maicii Domnului, sfantul va pune bazele unei manastiri.
Potrivit traditiei locului, Maica Domnului i-a daruit ctitorului manastirii o minunata icoana, care se pastreaza inca si astazi asezata in catapeteasma bisericii celei mari. In aceasta manastire se pastreaza o icoana a Maicii Domnului, facatoare de minuni si nefacuta de mana omoneasca, alaturi de o bucata din lemnul Sfintei Cruci.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
Prin secolul al XI-lea, manastirea este amintita ca „stavropighie”, adica manastire supusa direct Patriarhiei Ecumenice.
In perioada de dominatie otomana, Manastirea Ikosifinissa a sprijinit foarte mult conservarea Ortodoxiei si a elenismului in Macedonia si in Tracia de Est, astfel incat aceasta a provocat indignarea turcilor. Manastirea s-a confruntat insa, drept urmare, cu mai multe raiduri devastatoare. Astfel, manastirea va avea de suferit de pe urma paganilor.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
Sfantul Dionisie I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, este considerat a fi cel de-al doilea ctitor al manastirii. Acesta este zugravit, impreuna cu Cuviosul Gherman, de o parte si de alta a usilor centrale ale bisericii celei mari. Astfel, in anul 1472, sfantul a demisionat din scaunul patriarhal si s-a retras in aceasta manastire.
Constituind un bun adapost pentru Pariarhul Ecumenic Dionisie I, spre sfarsitul secolului al XV-lea, manastirea va pasi pe culmea prosperitatii in cadrul secolelor XV-XVI. Sfantul a reparat toate cladirile vechi ale manastirii, construind si altele noi, potrivit nevoilor calugarilor.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
In anul 1507, calugarii manastirii, in numai de 172, au inceput a face misiune pentru intarirea dreptei credinte si pentru impiedicarea islamizarii credinciosilor de catre turcii pagani. Aceasta actiune a infurit pe turci, astfel incat in ziua de 25 august 1507, acestia au masacrat pe toti calugarii pe care i-au gasit in manastire. Ei au distrus, mai apoi, si biserica cea mare.
Vreme de 13 ani, Manastire Ikosifinissa, va ramane pustie. Abia in anul 1510 (sau in anul 1520), Patriarhia Ecumenica a reusit sa obtina autorizatia de la sultan pentru reorganizarea Manastirii Ikosifinissa.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
Cu ajutorul a zece calugari din Sfantul Munte Athos, manastirea a fost repusa in functiune, obstea acesteia crescand repede la un total de 50 de calugari. In aceasta manastire a functionat si o celebra Scoala Nationala. De asemenea, biblioteca manastirii era renumita pentru bogatia cartilor si a vechilor documente pastrate cu grija.
In anul 1854, doua incendii au cuprins aripa de vest si pe cea de nord a manastirii, iar in anul 1864, epidemia de holera, ce a cuprins zona, a imputinat si ea numarul calugarilor din manastire. In anul 1917, bulgarii vor ataca insa manastirea, biblioteca fiind si ea trecuta prin foc. La acea daca, biblioteca pastra mai bine de 1300 de volume de carte si manuscrise. Bulgarii vor mai ataca manastirea si in anul 1943.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
Reconstruirea ampla a manastirii a inceput in anul 1965 si a durat vreme de 15 ani. Intreaga incinta a manastirii este inconjurata cu un zid inalt de piatra. Manastirea va fi populata cu o obste de maici.
Biserica centrala a manastirii a inceput a fi construita pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, o a doua etapa de construire avand loc intre anii 1837-1842. Minunatul iconstas, sculptat in lemn, in care este asezata si minunata icoana a Maicii Domnului, a fost lucrat in anul 1803, de catre cativa sculptori din insula Chios.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
Frescele pastrate zugravite pe peretii exteriori ai bisericii au fost lucrate intre anii 1858-1864, de catre zugravul Matei din Moldova, cunoscut si pentru alte cateva lucrari din Sfantul Munte Athos, ajutat fiind de ucenicul sau, Nicolae, din Tesalonic.
Incepand cu anul 1967, cand Manastirea Ikosifinissa a fost complet restaurata, pelerinii pot ramane peste noapte in aceasta manastire, unde linistea si slujbele indelungate coboara cerul pe pamant. Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Ikosifinissa este zugravita prin minune dumnezeiasca, ea nefiind lucrata de maini omenesti.
Manastirea Ikosifinissa - Drama
In luna octombrie (2010), la Catedrala Patriarhala din Bucuresti va fi adus un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei si de viata facatoarei Cruci a Domnului nostru Iisus Hristos, de la Manastirea Panaghia Ikosifinissa, cea mai veche manastire din Mitropolia de Drama.
Teodor Danalache
Manastirea Ikosifinissa - Drama

Niciun comentariu:

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Etichete

“Hristos a inviat 1 MARTIE 10 MINUNI ALE LUMII...DESPRE CARE NU STIAI 10 sfaturi pentru barbati 100 POVETE ORTODOXE 42 DE SFATURI PENTRU 100 DE ANI ABECEDARUL VIETII DUHOVNICESC ACATIST DE POCĂINŢĂ (folositor pentru pruncii avortaţi ACATISTE ACATISTUL SF. PROOROC DAVID Adormirea Maicii Domnului AICI GASESTI CANTARI DUHOVNICESTI-LITURGICE AICI GASESTI INTREBARI SI RASPUNSURI AICI GASESTI SFATURI PENTRU SPOVEDANIE AICI GASESTI VIETILE SFINTILOR AICI UN PROGRAM ORTODOX-24 ORE ORTODOXE ALFABETUL... CREŞTINULUI ORTODOX APA SFINTITA Articole Apopei Roxana AU NEVOIE DE AJUTOR Biblia - Cartea vieţii Biblia cea adevărată Biciul lui Dumnezeu Binecuvantare Binecuvântarea părintilor asupra copiilor BISERICI BISERICI TIMISOARA BOBOTEAZA Buna Vestire CANONUL ŞI PRAVILA Care sunt şi ce semnificaţie au veşmintele preotilor Cartea cu cele douăsprezece vineri... Casa sufletului CĂRTI Căsătoria creştinelor ortodoxe cu musulmani - Capcană periculoasă Când trebuie să mergem la Sfânta Biserică? Ce se intampla cu oamenii care mor nespovediti ? CELE 10 PORUNCI CELE SAPTE PĂCATE DE MOARTE Cele trei cete diavolesti CICLUL MENSTRUAL ȘI SLUJBELE BISERICEȘTI CITATE DE INTELEPCIUNE CITATE DIN SFANTA EVANGHELIE Completare la cateheza „O mamă creştin ortodoxă“ Completare la cateheza despre Lumânare COMPORTAREA IN BISERICA Copii si Capcanele iadului CREDINŢA CEA ADEVǍRATǍ CREZUL CRUCEA – semnul iubirii Lui Hristos pentru oameni Crucea Sfantului Andrei CUGETARI SI CITATE ORTODOXE Cum inseala diavolul pe om Cum ne imbracam cand mergem la biserica... CUM SA NE RUGAM CUM SE FACE UN POMELNIC Cum se vede Dumnezeu Cum trebuie sa ne închinăm în biserică CUVANT CATRE CRESTINII ORTODOCSI DESPRE SFANTA TRADITIE CUVÂNT CǍTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE P Ă C A T CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE E G O I S M Cuvânt către creştinii ortodocşi – Spovedania unui monah din Muntele Athos CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE C U L T U L A D V E N T I S T CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE CULTUL BAPTIST Cuvânt către creştinii ortodocşi despre Diferenţele dintre ortodocşi şi catolici CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE POMENILE SI RUGĂ CIUNILE PENTRU CEI ADORMIŢI CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE S F Â N T A B I S E R I C Ă O R T O D O X Ă CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI DESPRE SMIRNĂ ŞI TĂMÂIE Cuvânt către creştinii ortodocşi despre ZICERI şi contra ZICERI Cuvînt către crestinii Ortodocsi De ce avem pagube în gospodărie? De ce credinţa ortodoxă este cea adevărată ? De ce nu avem bănci în biserică ? DESPRE NECAZURI ŞI SUFERINŢĂ DESPRE CREAŢIONISM ŞI EVOLUŢIONISM DESPRE PĂCATUL BETIEI DESPRE V E Ş N I C I E Despre cinstirea sfintelor moaște DESPRE P R O S T I T U Ţ I E Despre prietenie Despre Rugaciunea - Tatal nostru DESPRE A C U P U N C T U R A DESPRE ACTELE CU CIP DESPRE ARTA SI RELIGIE DESPRE ASCULTARE DESPRE ATEISM DESPRE AVORT DESPRE BETIE Despre blândete Despre Blesteme DESPRE BOALA DESPRE BOALĂ SI SUFERINTĂ Despre bunătate DESPRE C R E D I N Ţ Ă DESPRE CAPCANELE PE CARE NI LE INTINDE TELEVIZORUL DESPRE CINSTIREA SFINŢILOR Despre credinta DESPRE CRUCE CANDELE..ICOANE Despre Denii Despre depresie DESPRE DESFRANARE DESPRE DISCOTECĂ Despre droguri Despre Duhul Sfant DESPRE EGOISM DESPRE EUTANASIE Despre Evolutionism Despre farmece si vrăji DESPRE FĂTĂRNICIE DESPRE FEMEIA CRESTINA DESPRE FERICIRE Despre frică Despre fumat DESPRE GANDURI SI INFRUNTAREA LOR Despre Halloween Despre horoscop . DESPRE INCINERARE DESPRE INGERUL PAZITOR DESPRE INVIDIE SI URA Despre Ispită DESPRE IUBIRE Despre iubirea de aproapele DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU DESPRE LACRIMI DESPRE LUMANARI DESPRE MAICA DOMNULUI Despre mama creştin-ortodoxă DESPRE MANDRIE DESPRE MANIE DESPRE MANTUIRE Despre masturbare DESPRE METANII DESPRE MINCIUNA DESPRE MOARTE DESPRE NĂDEJDE Despre O.Z.N.-uri DESPRE OMUL FRUMOS..DAN PURIC Despre Ortodoxie DESPRE P O C Ă I N Ţ Ă DESPRE PACAT DESPRE PARASTASE DESPRE PATIMILE OMULUI Despre păcat DESPRE PLANSURI DESPRE POCAINTA Despre pocăinţă DESPRE POCĂINŢĂ ŞI SPOVEDANIE DESPRE POMELNIC ŞI ACATIST DESPRE POST DESPRE PREOTUL DUHOVNIC Despre Psaltire Despre puterea Sfintei Cruci Despre Răbdare Despre rugăciune DESPRE SARINDARE DESPRE SECTARI DESPRE SFANTA ANAFORĂ DESPRE SFANTA LITURGHIE DESPRE SFANTA TREIME Despre Sfânta Împărtășanie Despre sfintele Pasti DESPRE SFINTENIE SI FARMECE DESPRE SFINTI DESPRE SLAVA DESARTA Despre smerenie DESPRE SUFLET DESPRE TAINA MIRUNGERII DESPRE TALISMAN DESPRE TAMAIE DESPRE VALENTINE’S DAY Despre Vâsc DESPRE VEDENII SI DIAVOLI Despre Vesnicie Despre Virtute Despre vise DESPRE VRAJI DESPRE YOGA ŞI REÎNCARNARE DIN INVATATURILE PARINTELUI IACOB IONESCU Din sfaturile Maicii Siluana Vlad DIN SFATURILE PARINTELUI IOAN DIVERSE Dovada de la IERUSALIM pe care CRESTINISMUL o astepta de 2000 de ani! DRUMUL SUFLETULUI DUPA MOARTE DUCEŢI-VĂ ŞI VĂ ARĂTAŢI PREOŢILOR (Luca 17: 14) Duminica dinaintea inaltarii sfintei cruci Duminica Samaricencei Duminica Sfintei Cruci Dumnezeu nu ne vindecă întotdeauna trupul? DUMNEZEU ŞI OMUL FALSII STAPANI FAMILIA FEMEIA CANANEIANCA FERICIRILE FLORIILE FLORILE LA ICOANE GANDURI PENTRU ZILELE CE VIN Grija fata de suflet(Sfantul Ioan Gura de Aur) HRANA PENTRU SUFLET HRISTOS VINE ATUNCI CAND îI SEMENI! ICOANE FACATOARE DE MINUNI Ieromonahul Savatie Baştovoi Inaltarea Domnului Inăltarea Domnului INĂLTAREA SFINTEI CRUCI INCINERARE SAU INHUMARE Intampinarea Domnului INTERVIURI INTERZIS...FEMEILOR ! Intrarea în Biserică a Maicii Domnului INVATATURI CRESTINE INVATATURI CRESTINE SPUSE DE SFINTII PARINTI INVĂTĂTURĂ DE CREDINTA CRESTIN ORTODOXĂ Ioan Monahul ISTORIOARE DUHOVNICESTI iu Iubim câinele şi uităm pe Dumnezeu??? Izvorul Tămăduirii ÎN FIECARE DUMINICĂ SĂ MERGEM LA SFÂNTA BISERICĂ Înălţarea Domnului Îndemnurile Maicii Pelagheia din Reazan Întrebări şi răspunsuri din credinţa creştin ortodoxă şi din Noul Testament ÎNVĂTĂTURI CORECTE ŞI ÎNVĂŢĂTURI GREŞITE DESPRE SĂRBĂTORI ÎNVĂŢĂTURA DESPRE DUMNEZEU Învăţătură despre icoana Sfintei Treimi Învăţături patristice La ce foloseşte rugăciunea neîncetată? LITURGHIA CATEHUMENILOR Maica Gavrilia Papaiannis MANASTIRI Maxime si cugetari crestine Mândria spirituală MESAJE DIN APOCALIPSA Miercurea Patimilor MILĂ SI MILOSTENIE MILOSTENIE MINUNEA DE LA SFANTUL MORMANT Minunea Taborică MINUNI MINUNI CU IISUS HRISTOS MINUNI DIN ZILELE NOASTRE MIR DE NARD AUTENTIC IN ROMANIA Motive şi simboluri: Ciocanul MUZICA ORTODOXA Nașterea Domnului (Crăciunul) NEINTELEGERILE VIETII...DRUMUL SPRE SINUCIDERE O ISTORIOARA CU O VEDENIE FALSA OAMENI CU CARE NE MANDRIM OBICEIURI DE SFINTELE PASTE ORTODOX PACAT SAU NU? PARACLISUL MAICII DOMNULUI PARASTASELE SI FOLOSUL LOR PARINTELE ARHIMANDRIT JUSTIN PARVU PARINTELE IOSIF TRIPA PARINTELE IUSTIN PARVU Parintele Proclu PAROHIA VIILE TIMISOARA PĂRINTELE ARSENIE PAPACIOC ŞI PROCLU NICĂU DESPRE JUDECAREA PREOŢILOR Părintele Calistrat păzitorul vieţii Pedeapsa Pelerinaj Dobrogea 2018 Pelerinaj Israel 2017 Pentru cei ce nu pot avea copii Pentru scaparea de demoni Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul Peştera celor veşnic osândiţi PILDA PILDE PILDE CRESTINE Pilde pentru suflet POEZII Poezii - preot Ioan POEZII CU CAMELIA CRISTEA Poezii cu Eliana Popa Poezii cu Maria Pintecan POEZII CU MOS CRACIUN Poezii cu Preot Ion Predescu Poezii Daniela Poezii de Maria Luca Poezii de Ciabrun Marusia Poezii de COSTEL URSU Poezii de Daniela Florentina Luncan Poezii de Horatiu Stoica Poezii de Mihaela Stoica - Cucoanes Poezii de Preot Sorin Croitoru Poezii de Sf. Ioan Iacob Hozevitul Poezii Horatiu Stoica Poezii pentru Dumnezeu POGORAREA SFANTULUI DUH Poiezii de Traian Dorz POIEZIOARE POMENI SI SARINDARE Pomenirea celor 40 000 de mucenici POMENIREA MORTILOR Povara Crucii POVESTIRI DIN PATERIC POVESTITE DE SFINTI PREOT GEORGE ISTODOR Preot Ilarion Argatu PREOT IOAN PREOTUL DUHOVNIC PREVIZIUNI ALE SFINTILOR PROFETII Prohodul Adormirii Maicii Domnului PROOROCUL MOISE PSALMI. PSIHOLOGIE CRESTINA PUTEREA SFINTEI CRUCI PUTEREA CUVANTULUI PUTEREA RUGACIUNII Răspuns înţelept RUGA LA CEAS DE SEARA : Rugaciune pentru dobandirea de prunci Rugaciune pentru izbavire de boala Rugaciune pentru pogorarea Sfantului Duh RUGACIUNEA DE MULTUMIRE RUGACIUNEA LUMANARILOR APRINSE. Rugaciunea Parintelui Arsenie Boca RUGACIUNI RUGACIUNI LA INTRAREA IN BISERICA Rugăciune Rugăciune pentru bolnavi Rugăciune pentru toti binefăcători si miluitori mei Rugăciunea de dimineaţă Sfântului Grigorie Palama Rugăciunea către Sfântul înger Rugăciunea minții RUGĂCIUNEA PREASFINŢITULUI EREMEI CĂTRE SFÂNTUL MARE MUCENIC PANTELIMON Rugăciuni către domnul nostru Iisus Hristos Rusaliile SAITURI IMPORTANTE Sãptãmâna Patimilor SARBATORI SATANISMUL ÎN MUZICA ROCK Să nu-i mai judecăm pe preoţi!!! Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru toate Săptămâna Patimilor Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos (6 august) Sclavia modernă SCURTE REGULI PENTRU O VIAŢĂ CUCERNICĂ LA UN CREŞTIN ORTODOX Secta Desancăi Nicolai din Arad SF DIMITRIE sfa Sfantii Petru si Pavel Sfantul Antim Ivireanu Sfantul Antonie Cel Mare SFANTUL MASLU Sfantul Nicolae Sfantul Spiridon Sfantul Teodor Sfantul Valentin SFANTUL VASILE CEL MARE Sfaturi de la Preot Ioan Clopotel SFATURI CATRE CRESTINII ORTODOCSI SFATURI DE LA PARINTELE IOAN Sfaturi de la Preot Ioan SFATURI DESPRE IERTARE SFATURI DUHOVNICESTI Sfaturi duhovniceşti SFATURI ORTODOXE SFATURI PENTRU PARINTI SFATURILE LUI VALERIU POPA Sfântul Gheorghe Sfântul Nectarie Sfinte sărbători Sfintele Paste. SFINTELE TAINE SFINTI Sfintirea uleiului SFINŢII PATRUZECI DE MUCENICI DIN SEVASTIA. SPUSE DE PARINTELE STANILOAIE SPUSE DE SFINTII PARINTI Statornicia în credinţă STATUS DESPRE VIATA Sufletul copilului : sincer şi curat....! SUPERSTITII TAINA NUNTII Taina Sfântului Botez TAINA SFINTEI SPOVEDANII TRADITII TROITA comoară a culturii arhaice româneşti Un preot la "Filmul blestemat" 20 mai 2006 Urare de Anul Nou URCUŞUL DUHOVNICESC .Arhimandritul Teofil Paraian Versuri de Horațiu Stoica VESTIMENTAȚIA FEMEII ÎN BISERICĂ VIATA DUPA MOARTE VINDECARI HARICE BOALA SI MOARTEA Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul ZĂMISLIREA MAICII DOMNULUI DE CĂTRE SFÂNTA ANA

Translate

BIBLIA ORTODOXĂ

PENTRU VIZITATORI


PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

Postare prezentată

DACĂ DORITI SĂ CONTACTATI ADMINISTRATORUL BLOGULUI

BINECUVANTAREA DOMNULUI SA FIE PESTE NOI TOTI...SI RUGACIUNILE TUTUROR SFINTILOR SA NE AJUTE... DESPRE MINE balulescu_iliana@yahoo....

Powered By Blogger

Blog de Colaje Ortodoxe

Blog de icoane Ortodoxe...

Sf. Pasti 2024 - 5 Mai

Sf. Pasti 2024 - 5 Mai

Biserica - Casa lui Dumnezeu

BLOG CRESTIN ORTODOX

Blog Maica Domnului

MAICA SILUANA VA RASPUNDE

Ce trebuie sa stie un crestin

Blog Crestin Ortodox

Blog Crestin Ortodox
clik pe poză

PSALMII

Lectură potrivită in vreme de post: psalmii

Powered By Blogger

Totalul afișărilor de pagină